Az elektroszmog fajtái

A lakókörnyezetünkben megjelenő elektroszmog három fő csoportra bontható:

  • Elektromos erőterek (extrém alacsony frekvencia)
  • Mágneses erőterek (extrém alacsony frekvencia)
  • Elektromágneses sugárzások (magas frekvencia)

Elektromos erőterek

Elektromos eszközeink működtetéséhez hatalmas és összetett elektromos rendszer biztosítja a szükséges feszültséget. Ahhoz hogy gyermekünk felkapcsolhassa olvasólámpáját elektromos erőművek, energia szállító távvezetékek, transzformátorok, utcai elektromos elosztóhálózat és a lakás falaiban épített elekromos vezetékek szükségesek. Gondolta volna, hogy egy családi ház falai akár több kilóméternyi elektromos vezetéket rejthetnek és ezek nagyrésze a nap 24 órájában feszültség alatt van? A gyerekszoba falaiban  feszültség alatt lévő elektromos vezetékek elektromos erőteret gerjesztenek. Az elektroszmog ezen fajtája felelős a leggyakoribb elektrostressz hatás kialakulásáért, a fekhelyeken mérhető magas testfeszültség megjelenéséért. A lakóterkben mérhető elektromos erőterek a falban vagy szabadon futó elektromos vezetékekben lévő feszültséggel állnak összefüggésben.

Mágneses erőterek

Gondolná-e, hogy egy nagyobb akvárium veszélyes elektroszmog forrás lehet?

Az akváriumhoz tartozó víztisztító és szellőztető rendszerekben található tekercsek közelében épületbiológiailag akár extrém erős mágneses erőterek is kialakulhatnak. A létrejövő elektroszmog nagysága a vezetőben folyó áram erősségével áll összefüggésben. Érdekesség, hogy a mágneses erővonalak akadálytalanul képesek áthatolni az épület falain, így akár egy a szomszédban vagy az utcán található elektroszmog forrásból származó káros hatások képesek behatolni a lakótérbe.

Forrásai lehetnek: távvezeték, utcai elektromos kábelek, transzformátorok, tápegységek, erős áramot szállító vezetékek,stb…

Elektromágneses sugárzás

Egy egyszerű mobiltelefonhívás lebonyolításához antennarendszerek, műholdas és vezetékes jeltovábbító rendszerek számítógépes központok összehangolt működése szükséges.  Mobilkommunikáció elektromágneses sugárzással valósul meg. Gyermekeink környezetében elektromágneses sugárforrások lehetnek: bébiőrző, távfelügyeleti rendszerek, mobiltelefon, dect telefon, mikrohullámú sütő, ház közelében található adó antennák. Az elektromágneses sugárzás forrása lehet az épületen kívül található GSM bázisállomás, de ennél akár erősebb terhelést jelenthet egy csecsemőágy közelében elhelyezett bébiőrző készülék adó egysége vagy a szomszéd szobában található hordozható DECT telefon vagy WIFI router.